Sertifioinnit ja hyväksynnät

Vaatimukset, jotka ylittävät normin.

Yhä useammat paineputkijärjestelmien ostajat vaativat putkilta 150 vuoden käyttöikää. Se ei kuitenkaan ole yleisesti käytetyn EN 12201 -standardin mukainen, jossa tuotteelta edellytetään 50 vuoden käyttöikää 20 ºC lämpötilassa.

EN 12201 ja EN 1555 ovat Euroopan standardointikomitean (CEN) kehittämiä, ja ne ovat Euroopassa käytetyimmät polyeteenipaineputkituotteiden standardit. Näissä eurooppalaisissa standardeissa määritetään myös putkijärjestelmään ja sen käyttöikään vaikuttavat ulkoiset tekijät, kuten juurien läpäisy, routasyvyys, korroosio, kuormitus ja keskilämpötila, jotka on otettava huomioon uusia putkilinjoja asennettaessa.

Liitokset ovat usein heikko kohta
Vaikka materiaalilla olisi EN 12201- ja EN 1555 -hyväksyntä, pitää huomata, että liitokset ovat yleensä putkijärjestelmän heikkoja kohtia. Siksi liitosten on oltava vähintään yhtä laadukkaita ja niiden käyttöiän on oltava yhtä pitkä kuin putkijärjestelmän muiden osien, jotta putki kestää ja toimii ajan mittaan teknisten tietojen mukaisesti.

Liitosten laadussa putken pyöreydellä on tärkeä rooli. Valmistusprosessimme ansiosta olemme Extenassa pystyneet nostamaan vaatimuksia ja asettamaan soikeustoleranssin selvästi standardia tiukemmaksi.

Luokka B standardia EN 12201 tiukemmilla toleranssirajoilla.
ISO 11922 -standardin mukaan putken ulkohalkaisijan toleranssi on jaettu kolmeen luokkaan, A, B ja C. Sähköhitsausosat on tehty ISO 11922 luokan B vaatimusten mukaan. Verrattuna EN 12201 -putkistandardiin toleranssit ovat monien mittojen osalta tiukemmat (luokka B) kuin EN 12201 -standardissa. Tämä pitää paikkansa etenkin yli 630 mm:n mitoituksissa. Siksi me Extenassa olemme päättäneet valmistaa putkemme luokan B tiukempien toleranssitasojen mukaisesti.
Siksi putkemme sopivat sähköhitsausosiin normaalia paremmin, mikä varmistaa liitosten turvallisuuden.

Otamme oppia Saksasta
Nykyaikaista PE100 RC -materiaalia käytetään runsaasti Euroopassa ja etenkin Saksassa, joka johtaa paineputkijärjestelmien uusien asennusmenetelmien kehitystä. Nykyisin useimmat Saksan markkinoiden putket valmistetaan PE100 RC -materiaalista. On tärkeää huomata, että standardien EN 12201/EN 1555 tai pohjoismaisena INSTA-CERT-sertifiointilaitoksen (Nordic Poly Mark) vaatimuksia RC-putkille ei ole vielä tiukennettu, vaikka PE100 RC -materiaalin vastustuskyky hidasta säröilyn kasvua vastaan on selvästi parempi kuin PE100-muovin.
Saksa on myös paljon pidemmällä PE-putkien hitsauksessa. Saksalainen organisaatio DVS (Die Verbindungs Spezialisten/Saksan hitsausyhdistys) julkaisee PE-putkien hitsauksesta kattavaa opasta, jota hitsaajat arvostavat kaikkialla Euroopassa.

Kaikki Extenan suojakuorelliset putket täyttävät PAS 1075 tyyppi 3 -vaatimukset (putket vahvalla suojakuorella).

Laatumerkit ja standardit
EN 12201- ja EN 1555 (kaasu) -standardien lisäksi paineputkijärjestelmissä käytetään markkinoilla nykyisin useita laatumerkkejä ja standardeja. Joitakin yleisimmistä ovat Nordic Poly Mark, PAS 1075, DK-Vand, FI, Kiwa ja TÜV, joita me Extenalla ja egeplastilla käytämme muiden muassa.

Sertifiointi ja muun osapuolen testit
Laatutestaamme putkiamme ja yhteitämme säännöllisesti, jotta ne täyttävät varmasti Pohjoismaiden ja Euroopan vaatimukset putkille ja ennen kaikkea, jotta ne täyttävät omat, vieläkin tiukemmat vaatimuksemme. Teemme osan testeistä itse ja osan teetämme muilla osapuolilla, kuten esimerkiksi RISE:llä.

Extena tryckrör polyeten PE100 RC Högsta kvalitet RISE Nordic Poly Mark
Extena Egeplast certifikat Nordic Poly Mark
Extena Egeplast certifikat PAS 1075
Extena Certifierat enligt DK-VAND
Extena Egeplast Tryckrör certifierat FI
Extena Egeplast Certifierat TÜV

Pääkonttori

Extena AB

Storlidenvägen 5

SE-935 93 Norsjö

RUOTSI

Puhelin +46 (0)918-333 70

info@extena.se

www.extena.com

Yritystunnus: 556458-4448

Extena Suomi

Puhelin +358 2 7249353

info@extena.fi

www.extena.fi

Extena Norja

Puhelin +47 483 42 558

info@extena.no

www.extena.no