Uudet asennusmenetelmät, nopeampi asennus ja käyttöiän maksimointi edellyttävät putkelta parasta rakennetta

Extena tryckrör polyeten PE100 RC

Paineputkien kehitys on edistynyt 50-luvun HDPE-putkista (suurtiheyspolyeteeni) PE63- ja PE80-putkien kautta nykypäivän PE100- ja PE100 RC -putkiin. Materiaalien nouseva luokitus vastaa markkinoiden kasvavaan siirtotehokkuuden vaatimukseen, jonka takia putkien on toimittava aina vain suuremmilla paineilla.

Samalla on kysyntää uusille asennustekniikoille, jotka ovat tavanomaista avokaivantoa kustannustehokkaampia. Tästä on seurannut vaihtoehtoisia asennusmenetelmiä, kuten pakkosujutus ja suuntaporaus. Näissä asennustavoissa putki vedetään maan läpi, joten putkijärjestelmiin kohdistuu suuria rasituksia ja putken seinämien naarmuuntumisen ja painevaurioiden riski kasvaa.

Asennustehokkuuteen liittyvät vaatimukset ovat lisänneet myös kaivuumaan käyttämistä täyttömaana. Tällöin putkilinjaa vasten painautuvista terävistä kivistä aiheutuvien vaurioiden riski kasvaa.
RISE:n selvitykset ja kokeet ovat osoittaneet, että putken naarmun tai vaurion vaikutusta ei voida määrittää pelkästään syvyyden ja terävyyden perusteella.

”Jotta naarmun vaikutus putken toimintaan voidaan selvittää, myös putken valmistusmateriaali ja mitoituksen varmistuskerroin pitää ottaa huomioon. Kattavat painetestit ovat osoittaneet, että nykyaikaisista materiaaleista valmistetut putket kestävät pintanaarmuja paljon paremmin kuin vanhoista materiaaleista valmistetut.”
(Muoviputkien naarmujen ja painaumien hyväksyntäkriteerit, RISE)

Vaihtoehtoiset asennusmenetelmät
Uusien asennusmenetelmien ja käyttöikävaatimusten takia putkissa on käytettävä mahdollisimman hyviä raaka-aineita. Me Extenalla suosittelemmekin, että valitset aina PE100 RC -putkijärjestelmän, jossa RC tarkoittaa vastustuskykyä säröilylle (Resistance to Cracks).

Extenan PE100 RC -materiaalilla on PAS 1075 -sertifiointi, ja sen vastustuskyky hidasta säröilyn kasvua (SCG) vastaan on 17 kertaa standardissa asetettua vaatimusta suurempi kuin materiaaleilla, joihin AMA:n (Allmän material- och arbetsbeskrivning) suositus perustuu.

Valitsemalla PE100 RC -putket voit varmistaa putkijärjestelmän pitkän käyttöiän ja lisäksi nopean ja kustannustehokkaan asennuksen – tämä aiheutuu siitä, että asennusta voi sujuvoittaa huomattavasti, kun PE100 RC -putkien täyttömaan raekoko saa olla normaalia suurempi. Vahva suojakuori luo putkistolle parhaat mahdolliset olosuhteet, jolloin sen käyttöikä on pisin mahdollinen.

Kaikki Extenan suojakuorelliset putket täyttävät PAS 1075 -standardin korkeimman luokan eli tyyppi 3:n vaatimukset (putket vahvalla suojakuorella).

Extena tryckrör polyeten PE100 RC läggning referensobjekt Skellefteå
Extena tryckrör polyeten PE100 RC läggning referensobjekt Skellefteå Rörtryckning
Extena tryckrör polyeten PE100 RC läggning referensobjekt Skellefteå borrning

Pääkonttori

Extena AB

Storlidenvägen 5

SE-935 93 Norsjö

RUOTSI

Puhelin +46 (0)918-333 70

info@extena.se

www.extena.com

Yritystunnus: 556458-4448

Extena Suomi

Puhelin +358 2 7249353

info@extena.fi

www.extena.fi

Extena Norja

Puhelin +47 483 42 558

info@extena.no

www.extena.no