Putki erityisen paksulla PEplus-suojakuorella

Homogeeninen ja monikerrosputki – mitä eroa niillä on?

Markkinoilla on hämmennystä homogeenisista ja monikerrosputkista ja niiden välisistä eroista. Yksinkertaisesti sanottuna homogeeninen putki koostuu yksittäisestä kerroksesta ja monikerroksisessa putkessa on pääputki ja suojakuori. Päällysteen ja pääputken väliin voidaan asentaa lisäkerroksia, joilla putki saa erilaisia toimintoja, kuten diffuusiosuojauksen, verkkovalvotun vaurioiden havaitsemisen ja riittävästi lujuutta kestämään erityisen suuria paineita tai yhdistelmän näistä.

Hämmennystä tulee yleensä, kun homogeenisen putken uloin kerros värjätään. Tämä värjäys, jolla pyritään helpottamaan asennuksen aikaisten naarmujen ja halkeamien paikallistamista, ei ole erillinen kerros vaan osa pääputkea. Toinen suuri ero näiden putkityyppien välillä on käsittely liitoksia tehtäessä. Homogeenisia putkia ei pidä koskaan kuoria esimerkiksi sähkömuhvihitsausta varten (homogeenisessa putkessa ei ole kuorittavaa ulkokerrosta).

PE-putken suojakuori on esimerkiksi 250 mm putkessa 25 prosenttia seinämän paksuudesta.
Suojakuorellisissa paineputkissa on eri materiaaleista valmistettu päällyste. Yleisiä valmistusmateriaaleja ovat polypropeeni (PP) ja polyeteeni (PE). Extenan suojakuorellisissa putkissa on PEplus-suojakuori, joka on suurtiheyspolyeteeniä. Suojakuoren paksuus vaihtelee putken halkaisijan mukaan 2–5 millimetriin. Suojakuoren paksuus on aina 355 mm/SDR17 -mittaan asti noin 20–30 prosenttia seinämän paksuudesta. Yli 355 mm:n putkissa prosentuaalinen paksuus pienenee hieman, mutta suojakuoren paksuus millimetreinä on suurempi. Extenan vahvalla suojakuorella varustettuja putkia ei tule sekoittaa markkinoilla oleviin putkiin, joissa on alle 1 millimetrin päällyste. Suojakuori on polyeteeniä, joten sitä ei tarvitse kuoria puskuhitsausta varten (SLM® 3.0), vaan kuori voidaan integroida liitokseen. Tämä pienentää suojakuoren repeämisriskiä vaihtoehtoisissa asennusmenetelmissä, kuten suuntaporauksessa, pitkä- ja pakkosujutuksessa. Kierrätys (granulointi) helpottuu, kun suojakuorta ei tarvitse erottaa pääputkesta. Sähkömuhvihitsauksessa suojakuori pitää kuitenkin aina kuoria.

PE-suojakuori kuluu 60 prosenttia vähemmän kuin PP
PEplus on patentoitu HD-PE-materiaali, jonka pinta kestää naarmuuntumista tavanomaisia laatuja paremmin suuren molekyylipainon ansiosta. Tiukat testit ovat todistaneet, että PEplus-suojakuori vähentää putken ulkopinnan kulumista 60 prosenttia verrattuna polypropeenisuojakuoreen.

DIN EN ISO 15527 -standardin mukainen hankaustesti osoittaa, että patentoidun PEplus-suojakuoren suurempi molekyylipaino vähentää hankausvaikutusta 60 prosenttia verrattuna polypropeenikuoreen (PP).

Vahva PEplus-suojakuori, jonka osuus on 25 prosenttia seinämän paksuudesta, antaa ihanteellisen suojan.

(Esimerkki mitoituksella 250 mm/SDR 17)

Pääkonttori

Extena AB

Storlidenvägen 5

SE-935 93 Norsjö

RUOTSI

Puhelin +46 (0)918-333 70

info@extena.se

www.extena.com

Yritystunnus: 556458-4448

Extena Suomi

Puhelin +358 2 7249353

info@extena.fi

www.extena.fi

Extena Norja

Puhelin +47 483 42 558

info@extena.no

www.extena.no